Образовни профили

Пољопривредни техничар

polj_tehn

Циљеви образовања

  • Оспособљавање ученика за организовање и спровођење биљне и сточарске производње у комбинатима и на газдинствима;
  • Усмеравање ученика да буду оспособљени запримену теоријских знања у практичном контексту;
  • ефикасан рад у тиму и групним ситуацијама;
  • преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери;
  • благовремено реаговање на промене у радној средини;
  • препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу;
  • примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада;
  • примену мера заштите животне средине у процесу рада;
  • употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.

Упознаћете

  • најсавременијим  техникама и технологијама узгајања поврћа у модерним пластеницима и стакленицима;
  • начинима   узгајања здравог поврћа, лековитог и зачинског биља у урбаним условима;
  • различитим технологијама узгајања јабука, крушки, вишњи, боровница, јагода и грожђа;
  • научним приступима  у развоју ратарско – повртарске производње кроз експерименталне и истраживачке пројекте;
  • најсавременијим фармама домаћих животиња;
polj_tehn

Стручне компетенције

По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:

  • орагнизује биљну и сточарску производњу у комбинатима и на газдинствима;
  • спроведе процес биљне  и сточарске производње у комбинатима и на газдинствима;
  • води документацију у биљној и сточарској производњи;
  • уз ангажовање у предузетничким и пројектним активностима развијање компетенција за  планирање, припремање и пласирање производа на тржиште;
  • чува здравље и околину у процесу биљне и сточарске производње.

Куда даље?

Већина наших пољопривредних техничара после средње школе упише неки од смерова:

  1.  Пољопривредног факултета Универзитета у Београдy;
  2. Шумарски факултет,
  3. Природно-математички факултет (биологија, хемија…),
  4. Ветеринарски факултет,
  5. ДИФ,
  6. Војну академију,
  7. Полицијску академију.

Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:

  1. пољопривредним апотекама,
  2. пољопривредним комбинатима,
  3. пољопривредним институтима и заводима,
  4. осигуравајућим друштвима и компанијама,
  5. или да покрене сопствену производњу.

Прехрамбени техничар

preh_tehnicar

Циљеви образовања

  • спровођење операција у технолошком процесу производње прехрамбених и биотехнолошких производа и
  • контролу квалитета основних и помоћних сировина, полупроизвода и готових прехрамбених производа и амбалаже, као и да

Упознаћете

  • Технологије воде
  • Технологије сточне хране
  • Технологије млинарстава
  • Технологије кондиторских производа
  • Технологије меса
  • Технологије млека
  • Индустријске производње готове хране
  • Технологије слада и пива
  • Технологије прераде воћа и поврћа, као и у оквиру
  • Кварења и конзервисања намирница
preh_tehnicar

Стручне компетенције

По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:

  • орагнизује биљну и сточарску производњу у комбинатима и на газдинствима;
  • спроведе процес биљне  и сточарске производње у комбинатима и на газдинствима;
  • води документацију у биљној и сточарској производњи;
  • уз ангажовање у предузетничким и пројектним активностима развијање компетенција за  планирање, припремање и пласирање производа на тржиште;
  • чува здравље и околину у процесу биљне и сточарске производње.

Куда даље?

Даље школовање на великом броју високошколских установа

  • Пољопривредни факултет,
  • Технолошки факултети,
  • ПМФ,
  • Факултет за спорт и физичку културу,
  • Факултет заштите на раду,
  • Полицијска и Војна академија,
  • Учитељски факултет,
  • Виша медицинска школа
  • санитарни инспектор и многим другим факултетима

Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:

  • у погонима и лабораторијама прехрамбених индустрија
  • лабораторијама и институтима за анализу прехрамбених производа
  • малопродајним објектима за продају прехрамбених производ
  • у призводњи и контроли воде, амбалаже, помоћних сировина
  • у складиштима прехрамбених производа
  • и у многим другим  компанијама које на било који начин имају везе са производњом, декларисањем или контролом прехрамбених производа

Техничар хортикултуре

horticulture

Циљеви образовања

  • Стећи потребна теоријска и практична знања примењива у производњи цвећа, поврћа, лековитог
    биља и украсног дрвећа;
  • Научити и применити савремене технике и стилове аранжирања цвећа.

Упознаћете

  • Разликујете све врсте лиснодекоративних и цветнодекоративних врста цвећа,
  • Упознаћете се са њиховом технологијом производење;
  • Научићте да уређујете и аранжирате екстеријер и ентеријер;
  • Научићете да разликујете све врсте дрвенастих биљака;
  • Научићете да производите и разликујете све врсте повртарских биљака;
  • Научићете да производите и разликујете и да примењујете више врста лековитих биљака.
horticulture

Стручне компетенције

По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:

  • Аранжирање цвећа (израда бидермајера, цветних капија, цветних букета и сл.);
  • Уређивање вртова и паркова (орезивање и одржавање украсних жбунова и дендро материјала);
  • Производња једногодишњег расада цвећа, вишегодишњих врста цвећа и лековитог биља;
  • Производња, одржавање и нега саксијских врста цвећа;
  • Производња повртарских врста у пластеницима и на отвореном пољу;

Куда даље?

Даље школовање на великом броју високошколских установа

  • Флорцерт испит – европски стандард флористике;
  • Инжењер хортикултуре – Пољопривредни факултет;
  • Инжењер пејзажне архитектуре – Шумарски факултет.

Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:

  • Покретање сопствене производње расада цвеће и дендро материјала;
  • Покретење цвећарске радње са услугама декорисања и аранжирање (свадби, прослава…);

Ветеринарски техничар

вет-техничар

Циљеви образовања

  • Оспособљавање ученика за асистирање ветеринару при третману и здравственој заштити
    животиња на терену и у ветеринарској амбуланти.

Упознаћете

  • Анатомији и физиологији животиња;
  • Правилној хигијени и неги;
  • Патологији и болестима животиња;
  • Породиљству и хирургији;
  • Кућним љубимцима, кравама, коњима, егзотичним животињама…
  • Спортском коњарству, расама паса и мачака и њиховом узгајању;
  • Научићете све о медикаментима и инструментима;
  • Учићете и кроз посете зоолошком врту, Факултету ветеринарске медицине, великим фармама,
    институтима…
вет-техничар

Стручне компетенције

По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:

  • #

Куда даље?

Даље школовање на великом броју високошколских установа

  • Најбоља припрема за Факултет ветеринарске медицине;
  • Многи наши ученици су се после средње школе одлучили да студирају и Биологију,Психологију,
    Учитељски факултет, Етнологију…

Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:

  • Организујете сопствени рад у области ветеринарске медицине;

  • Асистирате ветеринару при третману животиња у ветеринарској амбуланти;

  • Извршите пријем узорака за хематолошки, биохемијски, микробиолошки и копролошки преглед;

  • Обављате послове здравствене заштите животиња;
    Водите и испуњавате ветеринарску документацију.

Цвећар - вртлар

cvecar

Циљеви образовања

  • Производите јеногодишње, двогодишње и вишегодишње цвеће (од сетве до готових биљака);

  • Производите дендро материјал (дрвеће и жбуње);

  • Формирате и уређујете дрвеће;
    Обликујете дрвеће и жбуње;

Упознаћете

  • Све о биљном материјалу који се најчешће користи у биодекорацији;

  • Правила и принципе аранжирања, стилове и технике.

  • Научићете да израђујете цветне аранжмане за различите намене, од сувог или резаног цвета, за пословне просторе, излоге, сајмове…

cvecar

Стручне компетенције

По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:

  • #

Куда даље?

Даље школовање на великом броју високошколских установа

  • Најбоља припрема за Факултет ветеринарске медицине;
  • Многи наши ученици су се после средње школе одлучили да студирају и Биологију,Психологију,
    Учитељски факултет, Етнологију…

Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:

  • Запошљавање у луксузним хотелским комплексима, вилама, цвећарама и расаднициме;

  • Одржавање и улепшавање градских паркова и зелених површина;

  • Покретање сопствене производње цвећа и дендро материјала;

Пекар

pekar

Циљеви образовања

По завршетку школовања за образовни профил ПЕКАР бићете оспособљени/е за:
  • производњу хлеба

  • производњу пецива

  • производњу колача

  • производњу тестенина

Упознаћете

Пекари се школују по систему дуалног образовања, односно учења кроз рад у
акредитованим објектима, где им је омогућено добијање новчане надокнаде за извођење
практичне наставе
Наша школа сарађује са великим бројем социјалних партнера попут: Скроз добре пекаре,
пекаре Лебовски, Веропулос пекаре, пекаре Панта, МН Јовановић, пекаре Вир, Максија,
али и других занатских радњи где наши ученици могу да овладају пректичним вештинама
и примене своја теоријска знања.

pekar

Стручне компетенције

По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:

  • припремате радно место за рад, спроводите хигијенске, заштитне и еколошке
    мере у пекарској производњи
  • вршите производњу пшеничних, мешаних и специјалних врста хлеба
  • вршите производњу пецива од квасног, лиснатог и вученог теста
  • вршите производњу колача од квасног, прхког, меденог и чајног пецива
  • вршите производњу тестенина
  • планирате и организујете послове у сопственој пекари

Куда даље?

Даље школовање на великом броју високошколских установа

  • Такође, можете се доквалификовати на IV степен образовања, као и стећи V степен
    образовања уз одговарајуће радно искуство, али и наставити образовање у некој вишој
    школи струковних студија.

Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:

  • индустријским погонима пекарске
    индустрије,

  • занатским пекарама, малопродајним објектима на одељењу пекаре,

  • ресторанима, пицеријама, али имају и могућност покретања сопственог бизниса.

Месар

mesar

Циљеви образовања

По завршетку школовања за образовни профил МЕСАР бићете оспособљени/е за:
  • Обраду меса
  • Прераду меса у полупроизводе и производе од меса
  • Продају меса и месних прерађевина

Упознаћете

Месари се школују по систему дуалног образовања, односно учења кроз рад у
акредитованим објектима, где им је омогућено добијање новчане надокнаде за извођење
практичне наставе.
Наша школа сарађује са великим бројем социјалних партнера (Идеа, Макси, Метро, Рода,
Арома, као и занатске месарске радње) где наши ученици савладавају вештине обраде и
прераде меса и имају могућност да примене своја теоријска знања.

mesar

Стручне компетенције

По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:

  • припремате радно место за рад, спроводите хигијенске, заштитне и еколошке мере у
    процесу обраде и прераде меса
  • вршите обраду меса, прераду и продају меса, полупроизвода и производа од меса,
  • планирате и организујуте посао у сопственој производњи или у различитим
    трговинским објектима

Куда даље?

Даље школовање на великом броју високошколских установа

  • Такође, можете се доквалификовати на IV степен образовања, као и стећи V степен
    образовања уз одговарајуће радно искуство, али и наставити образовање у некој вишој
    школи струковних студија.

Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:

  • погонима кланичне и месне
    индустрије,

  • великим трговинским ланцима на одељењу месаре,

  • занатским месарама,

  • ресторанима,

  • али имате и могућност покретања сопствене производње или продајног објекта месаре.