Upis

Pravo na smeštaj i ishranu u ustanovama učeničkog standarda – domu učenika, učeničkom centru i domu u školi sa domom (u daljem tekstu: dom učenika) imaju učenici srednjih škola čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su prvi put upisani u određeni razred u tekućoj školskoj godini, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije i čije prebivalište nije u sedištu škole koju pohađaju.

Pravo na smeštaj i ishranu u domu učenika mogu da ostvare i učenici koji imaju državljanstvo države u regionu, pod uslovima iz stava 1. ovog pravilnika, osim uslova koji se odnosi na državljanstvo Republike Srbije.

Redosled kandidata za prijem u dom učenika utvrđuje se na osnovu:

1) uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju, i to:

– opšteg uspeha od V do VIII razreda osnovne škole – za učenike I razreda srednje škole, odnosno opšteg uspeha iz prethodno završenog razreda srednje škole – za učenike ostalih razreda srednje škole,

– rezultata postignutih na takmičenjima učenika VIII razreda osnovne škole – za učenike I razreda srednje škole, odnosno rezultata postignutih na takmičenjima učenika iz prethodno završenog razreda srednje škole – za učenike ostalih razreda srednje škole,

– vladanja učenika u domu učenika u prethodnoj školskoj godini – pohvale i nagrade pedagoškog veća doma učenika, odnosno vaspitno-disciplinske mere – osim za učenike I razreda srednje škole,

2) socijalno-ekonomskog statusa porodice.

Ponuda

Dom učenika ostvaruje vaspitni rad i obezbeđuje smeštaj i ishranu za 125 učenika koji nisu iz Beograda, a redovni su učenici neke od beogradskih srednjih škola. Posebno bogatstvo naše ustanove predstavlja činjenica da u Domu živi stotinak učenika drugih škola (najviše Srednje železničke škole, Srednje tehničke PTT škole, medicinskih, Građevinske, Geodetske…).

Vaspitni rad, učenje, slobodne aktivnosti i ishrana učenika organizovani su na način da je obezbeđena prisna, topla kućna atmosfera koja je svojstvena mestu koje se naziva DOM.

Za sve informacije o načinu da se ostvari smeštaj u Dom – informišite se ovde...

Okruzenje, Prevoz

 

Dom učenika se nalazi u mirnom delu grada, na samom ulasku u Padinsku Skelu. Linijom 101 gradskog saobraćaja je, preko Omladinskog stadiona i Bogoslovije, dobro povezan sa ostalim delovima grada a naročito sa matičnom školom, Srednjom železničkom školom i Srednjom tehničkom PTT školom. Direktnom vezom sa Omladinskog stadiona se stiže do Građevinske tehničke škole, Medicinske škole Zvezdara, Zubotehničke škole i drugih.

Izgradnjom mosta Mihajlo Pupin (Zemun-Borča) smanjene su jutarnje gužve i rasterećen pravac kojim naši učenici putuju do škole. Pored toga, pomenutim mostom je ostvarena brza i direktna veza prema zemunskim i novobeogradskim školama tako da narednih godina očekujemo veći broj učenika koji pohađaju škole sa ovog područja.

Do Doma učenika ćete iz pravca Palilule najbrže doći preko Pančevačkog mosta Zrenjaninskim putem. Posle kompleksa PKB koorporacije, skreće se sa Zrenjaninskog puta levo u Padinsku Skelu, odmah se levo skrece u ulicu i opet levo ulazi se kroz kapiju Doma. Ovaj put se automobilom prelazi za 15-tak a javnim prevozom za manje od 30 minuta.