Образовни профили
Пољопривредни техничар
Циљеви образовања
- Оспособљавање ученика за организовање и спровођење биљне и сточарске производње у комбинатима и на газдинствима;
- Усмеравање ученика да буду оспособљени запримену теоријских знања у практичном контексту;
- ефикасан рад у тиму и групним ситуацијама;
- преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери;
- благовремено реаговање на промене у радној средини;
- препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу;
- примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада;
- примену мера заштите животне средине у процесу рада;
- употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.
Упознаћете
- најсавременијим техникама и технологијама узгајања поврћа у модерним пластеницима и стакленицима;
- начинима узгајања здравог поврћа, лековитог и зачинског биља у урбаним условима;
- различитим технологијама узгајања јабука, крушки, вишњи, боровница, јагода и грожђа;
- научним приступима у развоју ратарско – повртарске производње кроз експерименталне и истраживачке пројекте;
- најсавременијим фармама домаћих животиња;
Стручне компетенције
По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:
- орагнизује биљну и сточарску производњу у комбинатима и на газдинствима;
- спроведе процес биљне и сточарске производње у комбинатима и на газдинствима;
- води документацију у биљној и сточарској производњи;
- уз ангажовање у предузетничким и пројектним активностима развијање компетенција за планирање, припремање и пласирање производа на тржиште;
- чува здравље и околину у процесу биљне и сточарске производње.
Куда даље?
Већина наших пољопривредних техничара после средње школе упише неки од смерова:
- Пољопривредног факултета Универзитета у Београдy;
- Шумарски факултет,
- Природно-математички факултет (биологија, хемија…),
- Ветеринарски факултет,
- ДИФ,
- Војну академију,
- Полицијску академију.
Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:
- пољопривредним апотекама,
- пољопривредним комбинатима,
- пољопривредним институтима и заводима,
- осигуравајућим друштвима и компанијама,
- или да покрене сопствену производњу.
Прехрамбени техничар
Циљеви образовања
- спровођење операција у технолошком процесу производње прехрамбених и биотехнолошких производа и
- контролу квалитета основних и помоћних сировина, полупроизвода и готових прехрамбених производа и амбалаже, као и да
Упознаћете
- Технологије воде
- Технологије сточне хране
- Технологије млинарстава
- Технологије кондиторских производа
- Технологије меса
- Технологије млека
- Индустријске производње готове хране
- Технологије слада и пива
- Технологије прераде воћа и поврћа, као и у оквиру
- Кварења и конзервисања намирница
Стручне компетенције
По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:
- орагнизује биљну и сточарску производњу у комбинатима и на газдинствима;
- спроведе процес биљне и сточарске производње у комбинатима и на газдинствима;
- води документацију у биљној и сточарској производњи;
- уз ангажовање у предузетничким и пројектним активностима развијање компетенција за планирање, припремање и пласирање производа на тржиште;
- чува здравље и околину у процесу биљне и сточарске производње.
Куда даље?
Даље школовање на великом броју високошколских установа
- Пољопривредни факултет,
- Технолошки факултети,
- ПМФ,
- Факултет за спорт и физичку културу,
- Факултет заштите на раду,
- Полицијска и Војна академија,
- Учитељски факултет,
- Виша медицинска школа
- санитарни инспектор и многим другим факултетима
Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:
- у погонима и лабораторијама прехрамбених индустрија
- лабораторијама и институтима за анализу прехрамбених производа
- малопродајним објектима за продају прехрамбених производ
- у призводњи и контроли воде, амбалаже, помоћних сировина
- у складиштима прехрамбених производа
- и у многим другим компанијама које на било који начин имају везе са производњом, декларисањем или контролом прехрамбених производа
Техничар хортикултуре
Циљеви образовања
- Стећи потребна теоријска и практична знања примењива у производњи цвећа, поврћа, лековитог
биља и украсног дрвећа; - Научити и применити савремене технике и стилове аранжирања цвећа.
Упознаћете
- Разликујете све врсте лиснодекоративних и цветнодекоративних врста цвећа,
- Упознаћете се са њиховом технологијом производење;
- Научићте да уређујете и аранжирате екстеријер и ентеријер;
- Научићете да разликујете све врсте дрвенастих биљака;
- Научићете да производите и разликујете све врсте повртарских биљака;
- Научићете да производите и разликујете и да примењујете више врста лековитих биљака.
Стручне компетенције
По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:
- Аранжирање цвећа (израда бидермајера, цветних капија, цветних букета и сл.);
- Уређивање вртова и паркова (орезивање и одржавање украсних жбунова и дендро материјала);
- Производња једногодишњег расада цвећа, вишегодишњих врста цвећа и лековитог биља;
- Производња, одржавање и нега саксијских врста цвећа;
- Производња повртарских врста у пластеницима и на отвореном пољу;
Куда даље?
Даље школовање на великом броју високошколских установа
- Флорцерт испит – европски стандард флористике;
- Инжењер хортикултуре – Пољопривредни факултет;
- Инжењер пејзажне архитектуре – Шумарски факултет.
Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:
- Покретање сопствене производње расада цвеће и дендро материјала;
- Покретење цвећарске радње са услугама декорисања и аранжирање (свадби, прослава…);
Ветеринарски техничар
Циљеви образовања
- Оспособљавање ученика за асистирање ветеринару при третману и здравственој заштити
животиња на терену и у ветеринарској амбуланти.
Упознаћете
- Анатомији и физиологији животиња;
- Правилној хигијени и неги;
- Патологији и болестима животиња;
- Породиљству и хирургији;
- Кућним љубимцима, кравама, коњима, егзотичним животињама…
- Спортском коњарству, расама паса и мачака и њиховом узгајању;
- Научићете све о медикаментима и инструментима;
- Учићете и кроз посете зоолошком врту, Факултету ветеринарске медицине, великим фармама,
институтима…
Стручне компетенције
По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:
- #
Куда даље?
Даље школовање на великом броју високошколских установа
- Најбоља припрема за Факултет ветеринарске медицине;
- Многи наши ученици су се после средње школе одлучили да студирају и Биологију,Психологију,
Учитељски факултет, Етнологију…
Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:
Организујете сопствени рад у области ветеринарске медицине;
Асистирате ветеринару при третману животиња у ветеринарској амбуланти;
Извршите пријем узорака за хематолошки, биохемијски, микробиолошки и копролошки преглед;
Обављате послове здравствене заштите животиња;
Водите и испуњавате ветеринарску документацију.
Цвећар - вртлар
Циљеви образовања
Производите јеногодишње, двогодишње и вишегодишње цвеће (од сетве до готових биљака);
Производите дендро материјал (дрвеће и жбуње);
- Формирате и уређујете дрвеће;
Обликујете дрвеће и жбуње;
Упознаћете
Све о биљном материјалу који се најчешће користи у биодекорацији;
Правила и принципе аранжирања, стилове и технике.
Научићете да израђујете цветне аранжмане за различите намене, од сувог или резаног цвета, за пословне просторе, излоге, сајмове…
Стручне компетенције
По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:
- #
Куда даље?
Даље школовање на великом броју високошколских установа
- Најбоља припрема за Факултет ветеринарске медицине;
- Многи наши ученици су се после средње школе одлучили да студирају и Биологију,Психологију,
Учитељски факултет, Етнологију…
Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:
Запошљавање у луксузним хотелским комплексима, вилама, цвећарама и расаднициме;
Одржавање и улепшавање градских паркова и зелених површина;
Покретање сопствене производње цвећа и дендро материјала;
Пекар
Циљеви образовања
По завршетку школовања за образовни профил ПЕКАР бићете оспособљени/е за:
производњу хлеба
производњу пецива
производњу колача
производњу тестенина
Упознаћете
Пекари се школују по систему дуалног образовања, односно учења кроз рад у
акредитованим објектима, где им је омогућено добијање новчане надокнаде за извођење
практичне наставе
Наша школа сарађује са великим бројем социјалних партнера попут: Скроз добре пекаре,
пекаре Лебовски, Веропулос пекаре, пекаре Панта, МН Јовановић, пекаре Вир, Максија,
али и других занатских радњи где наши ученици могу да овладају пректичним вештинама
и примене своја теоријска знања.
Стручне компетенције
По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:
- припремате радно место за рад, спроводите хигијенске, заштитне и еколошке
мере у пекарској производњи - вршите производњу пшеничних, мешаних и специјалних врста хлеба
- вршите производњу пецива од квасног, лиснатог и вученог теста
- вршите производњу колача од квасног, прхког, меденог и чајног пецива
- вршите производњу тестенина
- планирате и организујете послове у сопственој пекари
Куда даље?
Даље школовање на великом броју високошколских установа
- Такође, можете се доквалификовати на IV степен образовања, као и стећи V степен
образовања уз одговарајуће радно искуство, али и наставити образовање у некој вишој
школи струковних студија.
Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:
индустријским погонима пекарске
индустрије,занатским пекарама, малопродајним објектима на одељењу пекаре,
ресторанима, пицеријама, али имају и могућност покретања сопственог бизниса.
Месар
Циљеви образовања
По завршетку школовања за образовни профил МЕСАР бићете оспособљени/е за:
- Обраду меса
- Прераду меса у полупроизводе и производе од меса
- Продају меса и месних прерађевина
Упознаћете
Месари се школују по систему дуалног образовања, односно учења кроз рад у
акредитованим објектима, где им је омогућено добијање новчане надокнаде за извођење
практичне наставе.
Наша школа сарађује са великим бројем социјалних партнера (Идеа, Макси, Метро, Рода,
Арома, као и занатске месарске радње) где наши ученици савладавају вештине обраде и
прераде меса и имају могућност да примене своја теоријска знања.
Стручне компетенције
По завршеном програму образовања за овај профил,ученик ће бити у стању да:
- припремате радно место за рад, спроводите хигијенске, заштитне и еколошке мере у
процесу обраде и прераде меса - вршите обраду меса, прераду и продају меса, полупроизвода и производа од меса,
- планирате и организујуте посао у сопственој производњи или у различитим
трговинским објектима
Куда даље?
Даље школовање на великом броју високошколских установа
- Такође, можете се доквалификовати на IV степен образовања, као и стећи V степен
образовања уз одговарајуће радно искуство, али и наставити образовање у некој вишој
школи струковних студија.
Након завршетка средње школе, ученици имају могућност запослења у:
погонима кланичне и месне
индустрије,великим трговинским ланцима на одељењу месаре,
занатским месарама,
ресторанима,
али имате и могућност покретања сопствене производње или продајног објекта месаре.